banner isbank

Magnus Carlsen Unvanını Bir Kez Daha Korudu!

51737533323 cd53cfcdec c2021 Carlsen-Nepomniyaşçi Dünya Şampiyonluğu Unvan Maçı, 11. partiyi şampiyonun kazanması sonucu 7,5-3,5 skoruyla sona erdi. Farkın dörde çıkmasıyla birlikte maçın kalan üç partisi sonucu değiştirmeye matematiksel olarak yetmediği için oynanmayacak.

11. parti öncesi beklenti üç puan geride olan adayın beyaz taşlarla galibiyeti zorlayacağı yönündeydi. Ancak “Nepo”nun 1.e4 oynayarak Giuoco Pianissimo’ya girmesi ve sonrasında da Carlsen’in az rastlanan hamlesi karşısında herhangi bir önemli fikir ortaya koyamaması sonucu şampiyon oyunu önce eşitledi ve ardından da adayın beraberliği kabul etmektense bilerek kaybetmeyi seçmesi neticesinde galip gelmeyi başardı.

Oldukça denk ve çekişmeli geçen ilk beş partinin ardından kazanç için riskler aldığı altıncı partiyi kaybeden Nepomniyaşçi’nin bu oyundan sonra adeta dengesi bozuldu ve Rus satranççı maçın sonuna kadar sadece iki beraberlik daha alabildi. +0 -4 =7 şeklindeki skor “Nepo” gibi elit bir satranççı için rakibi Carlsen de olsa böylesine aylarca hazırlanılan bir maçta kabul edilemeyecek bir netice kuşkusuz. Umarız “Nepo” bu maçtan gereken dersleri çıkarır ve oyununu, özellikle de psikolojik hazırlığını, bir üst seviyeye taşıyabilir.

Öte yandan bu unvan maçı bir kez daha gösterdi ki Magnus Carlsen en azından kendi neslinden oyunculara karşı unvanını kolay kolay kaybedecek gibi gözükmüyor. Son zamanlardaki çıkışıyla büyük sükse yapan İran asıllı Fransız Firouzja şampiyonu tahtından edebilecek mi, hep birlikte göreceğiz. Ama unvanını Anand, Karyakin, Caruana ve şimdi de Nepomniyaşçi karşısında koruyan Magnus Carlsen’in turnuva performansları da dikkate alındığında satranç tarihinin gördüğü en büyük şampiyonlardan biri olduğunu unvanını bir sonraki maçta kaybetse bile pekâlâ söyleyebiliriz.

Bir sonraki unvan maçı FIDE Başkanı Dvorkoviç’in açıklamasına göre 2023 başlarında oynanacak. Bu maçta Carlsen’in rakibi ise 2022 yazında oynanacak Adaylar Turnuvası neticesinde belli olacak: Nepomniyaşçi, Dünya Kupası’nı kazanan Duda ve ikinci bitiren Karyakin, FIDE Grand İsviçre’de ilk iki sırayı alan Firouzja ve Caruana, 2020-21 Adaylar Turnuvası’na pandemi nedeniyle katılmayan ve bu sebeple de kendisine katılım hakkı verilen Recebov ile 2022 FIDE Grand Prix’de ilk iki sırayı elde edecek iki satranççı unvan maçı oynayabilmek için kıyasıya mücadele edecekler. Bakalım 2023’teki unvan maçı nasıl geçecek ve bu sefer bir sürpriz görebilecek miyiz?

Lichess: https://lichess.org/broadcast/world-chess-championship-2021/game-10/RwhGwnPX